Időkép térképek
|
|
Hozzávalók:
- 4.5 cl gin
- 3.0 cl frissen facsart citromlé
- 1.0 cl cukorszirup
- 8.0 cl szóda vagy ásványvíz
Elkészítés:
A Fizz típusú koktélok fő jellemzője az, hogy alapanyagaik között mindig szerepel szénsavval dúsított víz (szóda, vagy ásványvíz) és egy savas kémhatású gyümölcs leve (pl. citromlé). Ezeknek az italoknak a legismertebb variációja a Gin Fizz.
Öntsünk a jéggel töltött shakerbe 4.5 cl gint, 3.0 cl frissen facsart citromlét és 1.0 cl cukorszirupot. Az összetevőket jól rázzuk össze, majd töltsük ki az egészet egy highball pohárba. Ezután öntsük fel az italt 8.0 cl szódával (vagy ásványvízzel). Díszítsük citromkarikával.
Alk: 11%
|
|
|
|
A szikvízgyártás története |
|
|
Jedlik Ányos (1800. január 11. - 1895. december 13.) nevéhez a dinamó feltalálásán kívül a szikvíz - más néven szódavíz - hazai kikísérletezése és nagyipari előállítása fűződik, de említhetnénk a szódáspalack feltalálását is.
Már 1828-ban, mint a győri bencés gimnázium tanára behatóan foglalkozott azzal, hogy felfedezze és megvalósítsa a szódavíznek az ipari méretekben való gyártásának módját. Már korábban is olvasta, hogy Genfben Paul és Goffe fizikusok már 1789. óta állítanak elő "savanyúvizet", de a készítés módját titokban tartották. A természettudományokkal foglalkozó kutatónak nem is volt szüksége külső segítségre, hiszen kísérletezése gyorsan eredményessé vált.
|
Jedlik szódavizet és mesterséges ásványvizet is készített, amikor is előzőleg különféle ásványi anyagokat kevert a vízbe. Az ital hatásosnak bizonyult az 1831-ben az országon végig söpört kolera járvány ellen is, mivel savanyú kémhatása révén nem terjesztette a járványt. A tervezés után a legnagyobb gondot az elkészült ital lefejtésé okozta. Hogy az átfejtéskor fellépő gázveszteséget a minimálisra csökkentse, az üvegekbe a leeresztő csapra pontosan illeszkedő és az üveg aljáig leérő csövet használt. Gyakorlatilag ezzel egy kezdetleges szódásüveget alkotott. Hazánkban gyorsan közkedvelt "gyógyvíz" lett a mesterséges ásványvíznek nevezett szikvíz, szódavíz. Ezzel párhuzamosan a fővárosi rézművesek, lakatosok hamarosan átálltak a gépgyártásra, és ennek köszönhető,
|
hogy már a múlt században virágzásnak indult szikvízgyártás, mint kisipari mesterség. A szikvízgyártás gyorsabb, modernebb térhódítása a két világháború közé tehető, ekkor már a magyar szikvízgyártási technológia európai színvonalat ért el. Ebben az időszakban a termékválasztékot is bővítették. Mindazon felül, hogy az üvegpark minősítetté vált, szép külsejű, jó alapanyagból készült üvegeket - krómozott szifonfejjel - készítettek az elhasznált szikvizes üvegek pótlására.
| |
1948-ban kötelezték az iparosokat szakmai továbbképzésre, illetve a szakmai és egyéb ismeretekből vizsga letételére. 1950-1952. között a virágzó szikvízüzemeket államosították és ezzel a lépéssel a virágzó iparágat sikerült tönkre tenni. A lakosság elégedetlensége 1954-ben arra késztette a hatóságot, hogy a közkedvelt szódavíz lakossági házhoz szállítását újból engedélyezte. Ebben az időszakban vezették be a 46%-os forgalmi adót, amit előzetesen kellett befizetni, vagyis csak ezután kapta meg az iparos a "szénsav" utalványt. 1957. január 1.-től megszűnt a "szénsav" felhasználásának korlátozása, de a forgalmi adó előzetes befizetése nem. Az 1951-ben alapvető élelmiszernek titulált szikvíz 1,10 Ft/liter maximált árához hozzányúlni nem akartak. 26 évig volt ez az ár érvényben és 1977-től lett a szikvíz szabad áras termék.
|
|
Jedlik Ányos emlékének tisztelegve 2005 január 11.-én megalakult a Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje. A lovagrend avatását Várszegi Asztrik főapát celebrálta Pannonhalmán. A társaság célja a hagyományok ápolásán túl a szikvíz-fogyasztás kultúrájának fejlesztése.
|
|
|
|
|